De revolutie
voor de accountant is hier

Het jaar is 1760, het is het begin van een vooruitgang die later bekend staat als ‘De Industriële Revolutie’. Door machinale ontwikkelingen is het mogelijk om de productie van goederen te verveelvoudigen. De eerste golven gingen gepaard met de nodige obstakels inzake welzijn, veiligheid, gezondheid, verloning en sociale rechten. Ruim 250 jaar later werken we hier nog steeds aan maar de omstandigheden worden steeds beter, soms met kleine stappen, dan weer met grote passen. 

Kijkend anno 2024 naar accountantskantoren, deze voelen de druk om hoogwaardige diensten te leveren binnen strakke deadlines. Tegelijkertijd worstelen ze om voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden. Deze uitdagingen hebben invloed op de dienstverlening, werkcultuur en het welzijn van medewerkers. Sommige kantoren moeten zelfs nieuwe cliënten weigeren vanwege deze arbeidsmarktuitdagingen. De behoefte aan innovatie en efficiëntie was dan ook in de sector nog nooit zo hoog. 

De Spinning Jenny van de pre-accountancy startte met digitalisering van de factuurstromen. Vervolgens kwam de automatisering.  Binnen de pre-accounting is de (industriele) revolutie misschien dan later gestart, het gaat nu wel in een snel  tempo.   

Robotic Factuurverwerking doorbreekt de menselijke barrière

Veel accountantskantoren maken al gebruik van automatische scan- en herkenoplossingen voor de verwerking van facturen. Op basis van uitgebreide data-analyses concludeert Lyanthe dat de gemiddelde verwerkingssnelheid van facturen tussen de 35 en 60 facturen per uur per medewerker ligt. We moeten onder ogen durven zien dat er altijd gebotst wordt op een menselijke barrière. Op een gecontroleerde manier hier over gaan, is niet veelal niet haalbaar met de huidige tooling & werkproces van de accountant. 

Robotic factuurverwerking biedt hier de oplossing om deze menselijke barrière te doorbreken – van 90 facturen per medewerker per uur- en de verwerkingssnelheid aanzienlijk te verhogen zonder in te boeten aan de consistentie en kwaliteit van boekingen. Op basis van praktijkvoorbeelden resulteert een succesvolle introductie van Robotic Factuurverwerking in een equivalent van minstens 225 facturen per uur per medewerker. Er zijn zelfs accountantskantoren die tot 1000 facturen per uur per medewerker gaan. De positieve effecten zoals verlichting van de werkdruk en het creëren van een productievere werkomgeving zijn meteen haalbaar. 

" Robotic Factuurverwerking verbreekt een decennialange constante, de barrière is doorbroken."

Wat zijn de voordelen van Robotic Factuurverwerking?

De introductie van Robotic Factuurverwerking Geeft volgende voordelen: 

  • Efficiëntie en Tijdigheid: De verwerkingssnelheid kan oplopen tot meer dan 225 facturen per uur, wat een significante verbetering betekent in termen van efficiëntie. 
  • Kwaliteitsverhoging en Consistentie: Automatisering op basis van Robotics draagt bij aan de consistentie van boekingen en verbetert de kwaliteit van achterliggende rapportages en advisering. 
  • Kostenbesparing: Door het verminderen van handmatige werkzaamheden worden kosten bespaard. 
  • Het resterende werk wordt uitdagender: Door enkel de uitzondering te managen wordt het werk conceptueler. Het vergt denkwerk om de datastromen zo te categoriseren dat er voordeel meer wordt behaald ook in de samenstelpraktijk en de advisering. 
  • Data-gedreven Procesoptimalisatie: Mogelijkheid tot optimalisatie op basis van verzamelde data over het invoer-, verwerkings-, en standaardisatieproces. 

Conclusie

De revolutie binnen de accountancy is in volle gang en de potentieel positieve impact op de werkcultuur, het welzijn van medewerkers en de algemene dienstverlening kan niet worden genegeerd. Hoewel er hindernissen zijn op weg naar volledige integratie en optimalisatie, is de beweging richting een meer geautomatiseerde toekomst onmiskenbaar en belooft deze significante voordelen voor zowel accountantskantoren als hun cliënten. De adoptie van Robotic Factuurverwerking in de accountancy is de vooruitgang van de sector naar meer geautomatiseerde, efficiënte en kwalitatief hoogwaardige processen. 

Meer weten over Lyanthe?

In een online meeting maken we kennis met het platform, de producten en het BI dashboard. Dan hebben we tijd om dieper in te gaan op specifieke boekhoudkundige situaties en andere vragen.

Niels Bakker

Niels Bakker

Product Owner Accountancy bij Lyanthe