De wettelijke invoering van gestructureerde elektronische facturen via Peppol wordt in België verplicht op 1 januari 2026. Nederland zal twee jaar later volgen. Deze verandering omvat veel uitdagingen maar ook kansen voor accountantskantoren. Wij zetten alvast alles even op een rijtje.
Een elektronische factuur is een digitale versie van de traditionele papieren factuur. Deze kan op diverse manieren worden verzonden en ontvangen, zolang alle verplichte gegevens aanwezig zijn. Volgens de huidige btw-wetgeving bestaan er twee typen elektronische facturen: de ‘gewone’ elektronische factuur en de gestructureerde elektronische factuur.
Een ‘gewone’ elektronische factuur is bijvoorbeeld een factuur in pdf-formaat. Deze biedt flexibiliteit in structuur en opmaak, zolang de verplichte gegevens correct zijn opgenomen.
Dit type factuur volgt een gestandaardiseerd formaat dat is ontworpen voor automatische verwerking. Vanaf 1 januari 2026 wordt het in België verplicht voor alle B2B-transacties tussen btw-plichtige ondernemingen. In Nederland zal deze verplichting ingaan vanaf 1 januari 2028.
Samen PEPPOL-compliant tegen 2026
Gestructureerde elektronische facturen moeten voldoen aan de Europese normen EN16931-1 en CEN/TS 16931-2, oftewel de Europese Norm (EN16391). Dit betekent dat deze facturen opgesteld moeten worden in het Peppol-BIS-formaat. Deze methode wordt al gebruikt voor transacties tussen bedrijven en de overheid (B2G).
Afwijken van dit formaat is toegestaan als beide partijen daarmee instemmen en het alternatieve formaat ook voldoet aan de Europese norm.