Zondag 17 september schreven de renners van Jumbo-Visma geschiedenis in Madrid. Voor het eerst in de geschiedenis van het wielrennen haalt een ploeg de drie Grote Rondes binnen in één seizoen. Alle krediet naar de renners … maar wij willen even aandacht schenken aan een teamlid dat minder vaak op de voorgrond verschijnt. We hebben het niet over de sportartsen, de techniekers, de masseurs of de logistieke medewerkers maar over de personen die het hele gebeuren vanaf de laptop volgen, de IT’ers en data-engineers.
Even een paar stapjes terug. Als sportliefhebbers dringt bij ons langzaamaan het besef binnen, we leven in een moment dat we enkel kunnen omschrijven als ‘historisch’. Team Jumbo-Visma won al eerder dit seizoen de Tour (Ronde van Frankrijk) en de Giro (Rond van Italië). De overwinning voor de Vuelta (Ronde van Spanje) leek al een tijdje binnen handbereik maar het was toch afwachten tot zondag om het grote nieuws officieel te mogen erkennen; Jumbo-Visma is de eerste wielerploeg ooit die de drie Grote Rondes in één seizoen binnenhaalt.
Die prestatie haal je enkel door een team samen te stellen van goede renners en te begeleiden met de juiste ondersteuning. Stel jezelf eens in de plaats van Martijn, de diëtist van Jumbo-Visma, wat geef je zo’n team te eten? Er zijn prachtige verhalen van hoe Maurice Garin, de allereerste Tourwinnaar uit 1903, rustig stopte bij lokale cafés en fonteintjes om zijn dorst te lessen. Hij volgde ook een dieet van o.a. gedroogd vlees, chocolade, rode wijn, oesters en champagne. Er zijn ruim honderd jaar voorbij sinds die tijd en gelukkig weet de diëtist Martijn wel beter. Iedere stap, of beter gezegd trap, die de renner zet wordt accuraat bijgehouden. Al deze informatie wordt in een computermodel ingevoerd en vervolgens verwerkt tot een perfect beeld van wat de voedingsbehoeften zijn van de renner. We laten het Martijn zelf even uitleggen.
Het Computermodel waarmee Martijn werkt, komt er niet vanzelf en vergt een hoop werk. Dat is het startschot voor de data-engineer en de IT’’er om te beginnen met de ontwikkeling van een nieuw programma. De eerste stap is, zoals het vaak gaat in de IT, data verzamelen. Met gespecialiseerde GPS-technologie en meters bevestigd aan de renners krijgen ze een goed beeld over afstand, geklommen meters, weersomstandigheden, verbrande calorieën, etc. De tweede stap is deze data in een data management- en analyseplatform gieten. Hier kunnen coaches en atleten zelf gegevens invoeren en voorspellingen doen. Vervolgens is het aan het hele team om samen te werken en simulaties en testtrainingen uit te voeren. Hoe meer data je invoert, des te beter kan het model voorspellingen doen over de juiste voeding van de renners. Dat klinkt allemaal vaag want uiteindelijk wil je weten: Hoe accuraat zijn die voorspellingen?
Inmiddels is berekend dat coaches, die een beroep doen op hun eigen kennis en ervaring, gemiddeld 52% accuraat zijn. Dat wil zeggen dan bij één wedstrijd op de twee een renner beschikt over het juiste aantal calorieën. Bij de modellen die zijn opgesteld op basis van data was deze accuraatheid 82%. Is de rol van de coach compleet afgeschreven? Absoluut niet! Menselijke factoren als ondersteuning, begeleiding, advies en sociaal contact zijn zaken die geen data-engineer of IT’er krijgt gesimuleerd.
Deze resultaten zijn gewoonweg inspirerend. Lyanthe heeft met haar digitalisering en robotiseringsoplossing in het pre-accounting domein een soortgelijke weg afgelegd. In de ontwikkeling van ons boekhoudkundig programma zijn onze accountants met IT’ers en data-engineers dezelfde stappen gaan volgen. Allereerst zijn ze data gaan verzamelen, op dit moment verwerken we vele miljoenen documenten per jaar dus beschikken we over de nodige data. Vervolgens zijn die documenten in een management- en een analyseplatform gegoten. Hier kan het hele proces met alle variabelen worden gemonitord. Geleid hierdoor kan Lyanthe met haar klanten de werkwijze sturen. Vandaag de dag is Lyanthe in staat om de hele verwerking met haar klanten tot 95% geautomatiseerd in te richten; gemeten van factuur tot boeking. De menselijk factor zijn we niet uit het oog verloren want bij elke stap is het mogelijk om manueel in te grijpen. Ook bij Lyanthe realiseren we dat factoren als ondersteuning en begeleiding waarden zijn die je met geen computermodel gesimuleerd krijgt.
We blijven niet op onze lauweren rusten. Onze volgende stap is om met machine learning, alles in kaart te brengen van input tot output zodat ons model nauwkeurige voorspellingen of classificaties maakt wanneer het nieuwe, ongeziene gegevens krijgt. Met een goed systeem leidt dit tot een vermindering van de workload bij het personeel. Laten we even terug de analogie maken met wielrennen. Naast de tactieken en beslissingen die een ploeg moet nemen is er één onderdeel waar geen renner onderuit kan, dat eindeloze herhaaldelijk trappen. Op de werkvloer geldt hetzelfde, je moet regelmatig beslissingen maken en uitzonderingen verdienen extra aandacht en speurwerk. Toch word je ook iedere dag geconfronteerd met wéér diezelfde facturatie, wéér diezelfde boeking, wéér diezelfde herhaling. Binnen het Lyanthe platform wordt dat eenzijdige werk geautomatiseerd en is er meer ruimte voor de uitdagende taken waar enkel de menselijke interpretatie van een vakman/vakvrouw mee aan de slag kan.
Als onderdeel van de Visma-organisatie zijn we trots op de weg die we hebben afgelegd. Het is fantastisch als je ziet dat we zowel achter ons fietsstuur als achter onze bureau nieuwe technologie gebruiken met hetzelfde doel: Het maximale uit onszelf halen!